A belek töltése- Kisokos

A belek töltése- Kisokos

 

Sütő- és nyerskolbász tölteléke

A kemény konzisztenciájú tölteléket a húsdarálóval és a töltőgéppel amolyan kézi töltővel töltjük a bélbe.

Érdemes, hogy ilyenkor eg másik személy segítse munkánkat, aki a tölteléket a húsdarálóba teszi és azt hajtja, így a töltésre koncentrálhatunk.

A szálbeleket a meleg vízből kivéve kisimítjuk és a töltőcsőre húzzuk, ebben az esetben nemcsak a végét, hanem az egész belet.

Gyorsan érdemes dolgozni, nehogy a bél kihűljön. Kezdetben a darabok ne legyenek túl hosszúak, 1 m után vágjuk le őket. A belet nem szabad túl szorosra tölteni mert a pározáskor eldurranhatnak, javasolt a kaliber tartása, a könnyebb kezelhetőség érdekében. Fontos továbbá hogy a töltelék és a bél közé levegő ne szoruljon. Ha mégis levegő került a bélbe, akkor tűvel szurkáljuk meg.

A kötözés jó érzéket kíván. Ha túl feszesre töltjük, akkor főzésnél kipukkanhatnak. A töltésnél a belet a hüvelykujjunkkal és a mutatóujjunkkal a tölcsérre húzzuk és szorítjuk. Amíg a másik személy a tölteléket a darálóba rakja és hajtja, a belet csak lassan engedjük utána, hogy a belet tényleg feszesre tölthessük.

 

A belek elkötése a töltés után:

A töltés után a belek elkötésekor ara is ügyeljünk hogy az egész bél a csomón belül legyen. A természetes beleket egy jól meghúzott kettős csomóval kötjük el. A csomót csak annyira szabad meghúzni, hogy a belet a zsineggel el ne vágjuk.

Ha a májast és a véres hurkát sertésbélbe töltjük, a szál bélből 1 méteres darabokat vágjunk vagy akkorára töltsük, majd koszorú formára hajtsuk.

A töltőgéppel töltött beleket a hentesnél nem kötik el, hanem megcsavarják, kb 15cm-es távolságban egymástól.

Ha nincs kellő gyakorlatunk akkor kezdetben a csücsköt nyugodtan hagyjuk hosszabbra.

Ha a csücsök a kész töltelékárun túl nagy, azt csak a kihűlés után vágjuk le, nehogy kibomoljon.

Alternatív megoldások:

Egyes helyeken elterjedt a kötegelővel történő bélvégek elkötése, ami végülis egyszerű megoldás és ötletes is, mégpedig semmi szakértelem nem kell hozzá, csakis a kötegelő és egy erős kéz , vagy talán egy kis fogó.

Mindenesetre kipróbálható ez a megoldás is, de mi inkább javasoljuk a hagyományos kötést, valamint szalámik esetében Faser bélbe töltésnél a klipszelő fogót, amely a bele helyezett klipsz segítségével kellő zárást biztosít a bélen.

 

Vélemény, hozzászólás?