Fűszerpaprika kisokos

Fűszerpaprika kisokos

 

A paprika esetében sem megy találomra, hogy milyen is az adott termék, nem lehet bármit csak úgy ráírni.
Alapvetően két fő mérőszám létezik:
Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent. Magyarán, a paprika esetében minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke:

több mint 130: különleges minőségű
129-110 között: csemege minőségű
109-100 között: édes-nemes minőségű
99-60 között: rózsa

A paprikák csípősségét capsaicinben mérik. Melyek is a kategóriák:

50 mg/kg: csípmentes
50-150 mg/kg: enyhén csípős
150-200 mg/kg: csípős
200 felett: erős

 

Mit is jelent a csomagolásokon található megnevezés? Csemege, édesnemes, I. osztályú, II. Osztályú, rózsa ….

Nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent az ASTA.

Minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke.

  • Extra különleges fűszerpaprika: 160 ASTA felett
  • Különleges fűszerpaprika: 130 ASTA felett. Az őrlemény jellemzője, hogy homogén, nem mozaikos, élénk, tűzpiros színű; intenzív, aromás, fűszeres illatú; intenzív és harmonikus ízű.
  • I. osztályú fűszerpaprika: 110-129 ASTA között, nevezik továbbá csemeg fűszerpaprika őrleménynek is. Enyhén mozaikos állagú, élénk piros színű, kissé édeskés, karamellás ízű.
  • II. osztályú fűszerpaprika: 100-109 ASTA között, édesnemes megnevezést is használják rá. Őrlését tekintve homogén, enyhén mozaikos megjelenésű, színe világos piros, íze kissé édeskés, enyhén karamellás vagy fanyar ízű.
  • Rózsa fűszerpaprika: 60-99 ASTA között, leggyengébb minőségű, fakópiros, sárgásbarna árnyalatú . Hétköznapjainkban elsősorban a paprika színét tartják értékmérő tulajdonságnak

 

Összefoglalva:

Fűszerpaprika őrlemények minőségi csoportosítása

fűszerpaprika őrlemények minőségének legfőbb meghatározója a színezékanyag tartalom. A Magyar Élelmiszerkönyv 2-8720 irányelve szerint négy fő minőségi kategóriát határozhatunk meg, melyet az alábbi táblázat foglal össze:

  Színezéktartalom ASTA értékek
Különleges fűszerpaprika őrlemény 4,00g/kg felett 130 ASTA felett
Csemege fűszerpaprika őrlemény 3,5-3,99g/kg között 110-129 ASTA között
Édesnemes fűszerpaprika őrlemény 3,00-3,49g/kg között 100-109 ASTA között
Rózsa fűszerpaprika őrlemény 2,00-2,99g/kg között 60-99 ASTA között

 

Szemléltetve színekben:

 

Fűszerpaprika őrlemények csípőssége

A fűszerpaprika őrlemények csípősségét a kapszaicintartalom határozza meg. Ha meghaladja a 200 mg/kg-os értéket, akkor csípős fűszerpaprika őrleményről beszélünk.

A csípősség mértékegysége a Scoville egység (angolul: Scoville Heat Units, jelölése: SHU) melyet amerikai feltalálójáról Wilbur Scoville-ről neveztek el. A SHU mértékegység azt a számot adja, ahányszoros hígításban érezhető még a csípősség. A Chili Produkt Kft jellemzően 15,000-60,000 SHU csípősségű fűszerpaprika, illetve chili őrleményekkel foglalkozik.

Magyar Élelmiszerkönyv szerint:

űszerpaprika őrlemények érzékszervi jellemzői (M.É. 2-8720)

Különleges fűszerpaprika őrlemény

Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, élénk, tűzpiros színű, fűszeres illatú, édeskés, jellemző paprikaízű

Csemege fűszerpaprika őrlemény

Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű

Édesnemes fűszerpaprika őrlemény

Homogén őrlésű, kissé mozaikos megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros színű, világosabb piros, sárgáspiros, illetve enyhén sárgásbarnás árnyalatú, jellegzetes illatú és ízű

Rózsa fűszerpaprika őrlemény

Homogén őrlésű, kissé mozaikos megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű

Vélemény, hozzászólás?