Konyakos füstölt kolbász

Konyakos füstölt kolbász

Egy hagyományosan hidegen füstölt házi kolbász recept, amit aromás márkás konyak tesz pikánsabbá.
A receptet természetesen ízlés szerint lehet  finomítani, az összetevők csupán tájékoztató jellegűek.

Kolbásztöltéskor szinte soha nem ragaszkodunk a mérleghez, inkább a gyúrás közbeni kóstolgatást részesítjük előnyben. Természetesen minden magyarnak megvan a saját ” tuti házikolbász ” receptje.

Mi most azokat az ízeket osztjuk meg amik az évek során beváltak a szomszédságunkban. Neve elhallgatását kérő barátunk egy dolgot elárult. Mégpedig azt Ő hogy csinálja, de valamit nem értünk hisz évről évre finomabb…

Mindjárt az elején leszögezzük mi a nagyra darált húst fűszerezzük, de sokan a kockára vágott húst fűszerezik, majd a fűszeres anyagot darálják. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és hátránya.

  • 10 kg félkövér sertéshús ( 7 kg lapocka+ 3 kg zsírszalonna kombináció, vagy 10 kg kolbászhús, de ez a húsboltban mindig becsapós )

  • 1kg marha pofahús

  • 22 dkg só,

  • 40 dkg édes házi paprika,

  • 12 dkg fokhagyma,

  • 3 dkg zöld és fekete bors őrölve

  • 1,5 dkg egész kömény

  • 2dl konyak

  • egy kávéskanál borókabogyó finomra őrőlve

A húst 8-as tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a fűszerekkel. Háromszor erőteljesen átgyúrjuk,pár órát pihenni hagyjuk 4 Celsius fok alatt, majd sertés vékonybélbe töltjük.  Lehetőleg a shopban kapható 38+-os longshortos belet használjuk hisz kalibere koca bél kaliber körüli, de picit nagyobb mint a 36-38-as sertés vékonybél, azaz az átlagos kolbászbél.

A bél választáskor 20 méter sertés vékonybelet is vásárolhatunk, fogyasztói kiszerelésben, minek kalibere eltérő lehet.
A kolbászt töltés után egy éjszakát szikkasztjuk, majd 3-4 napig füstöljük ( hidegen füstöltetjük ).

A füst után legalább fél hónapig hideg szellős helyen érleljük erre legjobb egy pince vagy sufni.

A füstölésnél ne felejtsük el többre megyünk a bükkfával mint az akácfával, hisz a kolbász aromája meghatározó lehet.

A maradék masszát, persze ha nálatok is nagy a család, érdemes szalámi műbélbe tölteni és huzalos klipszelő fogóval lezárni a végét.

A betöltött massza tény és való ugyanaz, de a szalámi érésekor érettebb állagot kapunk ez esetben és később is emlékezni fogunk a töltelékezésünkre.

Egészségetekre!

Vélemény, hozzászólás?