A mennyei 7-es kerti grill partihoz

A mennyei 7-es kerti grill partihoz

 

Hamarosan itt a grillszezon, ezért nem árt, ha van néhány frankó pácösszeállítás a kerti konyhád fiókjában. Lehet csípős, édes, mustáros, BBQ-s.. egy biztos a tutti tippek tőlünk jönnek…

 

A héten már egyszer ránk kacsintott a nyár szele. Érdemes előkészítened a grillezőkészletet, beszerezned a szükséges mennyiségű faszenet és természetesen a sütni való húst. Megjegyezzük a Tesco-ban még 8000 Ft feletti vásárlás esetén egy 2,5kg-os faszén ingyen jár!

Készülj fel gondolatban előre majd a jó idő közeledtével lapozd fel alábbi sorainkat:

Ha a szabadban sütögetnél, akkor mindenképpen pácold be a húsokat, akár egy nappal előtte, de pár órát feltétlenül hagyd pihenni a fűszeres lében. Komoly, ez nem vicc, jobban érik a husi!

Javasoljuk a fűszerezést, pácolást követően lezárt műanyag dobozban vagy fém tálban pár órát szobahőmérsékleten hagyni majd irány a jó öreg hűtő felhasználásig.

Miért kell szobahőmérsékleten hagyni? Ha a hús 20 C körüli jobban érik, ezáltal a fűszerek jobban átjárják a husinkat.

Kaphatóak gyors grillpácok, melyek fél óra alatt átjárják a húst, de ezek nem olyan finomak, mintha te kevernéd ki, ráadásul rengeteg adalékanyagot tartalmaznak arról nem is beszélve hogy miért vennnél bolti kotyvaszokat, amikor magad összeteheted akár friss fűszerekből.

Találd meg a kedvenc összeállításotokat, és kísérletezz nyugodtan a páclevekkel, fűszerekkel.

Grillpác variációnk szárnyashoz:

Hozzávalók 800g húshoz:

1 csésze extra szűz olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

1 kiskanál csípős őrölt paprika

1 kávéskanál curry

Az olívaolajba keverd bele a sót és a fűszereket, majd add hozzá a zúzott fokhagymát. Jól keverd össze, forgasd bele a csirkedarabokat, és már mehet is a dobozba majd a hűtőbe. Időnként forgasd meg a húst, és locsold meg a szósszal.

 

Joghurtos  zöldfűszeres grillpác

Hozzávalók 800g húshoz:Képtalálat a következőre: „joghurt grill sauce”

1 pohár joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olaj

2 kávéskanál só

2 kávéskanál koriander

2db apróra vágott póréhagyma

1 rövid szál rozmaring

1 fürt oregano

A zöld fűszereket mozsárban törd meg, a fokhagymagerezdeket tisztítsd meg, és nyomd át fokhagymanyomón. Az összes hozzávalót jól keverd össze, és máris használhatod baromfihúsok pácolására. Nem kell sokáig állnia benne a húsnak, elég bő egy óra.

Mustáros grillpác

Hozzávalók 800g húshoz:

1 kávéskanál borsKéptalálat a következőre: „mustard grill sauce”

3 evőkanál mustár

5 evőkanál olívaolaj

egy csipet cukor

A borsot és a mustárt keverd össze az olajjal, majd sózd-cukrozd meg. Tedd bele a húsokat, és hűtőben hagyd állni  pár órát. Ezután már mehet is a grillre.

 

 

 

Az eredeti BBQ szósz

Hozzávalók 800g húshoz:Képtalálat a következőre: „bbq grill sauce”

1 teáskanál bors

cukor

1 fej hagyma

fél teáskanál chili

2 evőkanál worchestershire szósz

Keverd össze a hozzávalókat, forgasd bele a húst, és hagyd állni 2-3 órát. Akkor lesz finom, ha nem hagyod három óránál tovább pácolódni, mert különben megkeményedik a hús.

 

 

 

Mézes-pikáns Thai pác

Hozzávalók 800g húshoz:

1 kávéskanál chili

2 evőkanál méz

3 evőkanál olaj

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kókusztej

fél marok bambuszrügy

Keverd össze alaposan a hozzávalókat, arra ügyelve, hogy a chilipor egyenletes legyen. Tedd bele a húst, hagyd pácolódni két órán át, majd mehet a grillrácsra vagy a sütőbe.

Zöldfűszeres  Vega pác

Hozzávalók 800g húshoz:

2-3 dl olajKapcsolódó kép

4 evőkanál kefir

késhegynyi őrölt feketebors

1 evőkanál oregánó

1 evőkanál bazsalikom

1 evőkanál kakukkfű

fél db lime

1db babérlevél

1 teáskanál pálinka, lehetőleg törköly, de ha vagány vagy, brandyt teszel bele vagy konyakot

A fűszereket szárított állapotban használd. Alaposan dörzsöld szét őket, hogy az illóolajok felszabaduljanak. Keverd össze a zöldfűszereket a többi hozzávalóval, majd a pácba tedd bele a húst. Két órát hagyd állni benne, és már sütheted is.

Pokol tüze grill pác

Hozzávalók 800g húshoz:

1 db chili paprika, lehetőleg piros habanero

2 gerezd fokhagyma

2 mokkáskanál cukor

1 evőkanál lime-lé

4 evőkanál olaj

5db tört boróka bogyó

A fokhagymát nyomd szét, a chilit aprítsd fel. Használhatsz chiliport is, abból elég egy teáskanálnyi. Keverd össze az összes hozzávalót, majd kend be vele a hússzeletek mindkét oldalát. Lefedve hagyd állni pár órát, majd süsd meg pirosra.

Képtalálat a következőre: „hot chili grill sauce”

Ha nem akarsz sokat várni a hús érésével, tegyél be a kosárba egy BBQ fecskendőt, amibe a leturmixolt pácot kevés vízzel és olajjal higítva felszívhatod és máris mehet az injektálás a hús belsejébe…

Itt megveheted

Vélemény, hozzászólás?