Tepertőprés kétkezes

Kettő-négy  nagymaroknyi tepertő préselésére alkalmas

Rendkívül stabil erős anyagból készült.

1.osztályú termék.

Anyaga: színterezett fém

Méretei:

Súlya: 2kg.

Hossza: 46cm

Fej mérete: 16.5cm x 16.4cm

Fej mélysége: 13.1cm

11 500Ft

Készleten (utánrendelhető)

A szállítást készleten levő termék esetén akár másnapra, de legkésőbb 5 munkanapon belül teljesítjük.

Leírás

Menynei tepertő készítése

Hozzávalók

  1. 400 ml víz
  2. 250 ml tej
  3. 10kg  zsírszalonna (sertés)
  4. ízesítéshez só

Hogyan is csináljuk? Íme:

  1. A zsírszalonnát apró kockákra vágom, egy edénybe felteszem a vízzel. Alacsony fokozaton, lefedve, elkezdem kisütni a zsírját. Időnként óvatosan megkeverem.
  2. Amikor szép barna a szalonna, kisült a zsír, nagyon óvatosan beleöntöm a tejet és gyorsan lefedem, a tűzhelyet lekapcsolom. Teljesen normális, ha elkezd pezsegni és sercegni. Ez kb. fél percig tart, ezután leszűröm. A zsírt egy jól záródó üvegbe teszem, a tepertő pedig kihűlés után fogyasztható. Jó étvágyat hozzá.

De ha ennnél jobbat szeretnél akkor Nagyi titka kell neked, mégpedig:

 

10 kg szalonnából-5-6 kg zsír, és 1,5-2 kilónyi tepertő süthető ki.

A zsírolvasztásra szánt szalonna bőrét, ha van, lefejtjük, jó lesz kocsonyának, a bőr nélküli szalonnát pedig attól függően, hogy több zsírt akarunk-e vagy inkább töpörtyűt, és hogy a darabos vagy apró tepertőt szeretjük-e, kisebb vagy nagyobb kockákra vágjuk és annál inkább csökken az olvasztás időtartama is. Legcélszerűbb a bőr nélküli szalonnát 2×2 cm-es darabkákra vágni. Persze ennél lehetnek valamivel nagyobbak vagy kisebbek is, az a fontos, hogy közel egyforma darabokra aprítsuk.

A bőrös-húsos hasalja-szalonnából pörcöt készíthetünk

Ezen rajta hagyjuk a bőrt és a nagyobb darabokra vágott szalonnák tetejét rácsszerűen bevagdossuk. A felvágott darabokat zománcozott vasedénybe tegyük, de ne színültig és kilogrammonként fél dl vizet öntve alá kis lángon kezdjük el sütni. Az olvasztást közepes hőfokon végezzük, mert ha nagyon nagy lángon olvasztunk, akkor a zsír több ártalmas anyagot tartalmaz és hamarabb avasodik. A zsiradékot az olvasztás egész tartama alatt kevergetni kell. Kezdetben ritkábban, később mind sűrűbben hanem menet közben – ha a zsír már letisztult és nem habzik – elkezdik apránként leszedegetni a zsírt. Ehhez nem kell más, csak egy merőkanál és egy szűrő. Így hófehér, finom illatú zsírt kapunk. Mindig annyit merjünk le, hogy a sülő tepertőt a maradék még ellepje. A zsírolvasztás akkor fejezhető be, amikor a zsír teljesen átlátszó, a tepertő szép aranybarna színű, és a zsír felszínén marad, széttörve belseje már nem fehéres. Úgy állapíthatjuk meg, hogy kisült-e a zsír, hogy a tepertőt az edényoldalához nyomjuk, és ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha nem, készen van. A színe kevésbé mérvadó, mert a kövérebb szalonnának mindig világos tepertője van, a soványé hamar piros lesz.

Így lesz száraz, pergős a tepertő

Menet közben leszedegettük a zsír java részét, de a tepertő még ott van némi zsírral. Ehhez – hogy szép színt és finom zamatot kapjon – tejet öntünk (10 kg nyers szalonnához 2 dl), és ezzel kicsit még rotyogtatjuk. Vigyázzunk, mert erősen felhabzik pár percre. Úgy szokták beleönteni, hogy a keverőkanál (fakanál) nyelén csorgatják bele a tejet. Ennek sütését akkor kell befejezni, amikor a töpörtyű száraz, pirosas barna, felülete kemény, “kopog”. Ekkor a lángot eloltjuk, és a tepertőt kiszedjük. Vannak, akik szűrőkanállal gyorsan lemerik a töpörtyűt a zsírról, és vannak, akik krumplinyomóba szedik, és a fölösleges zsiradékot még kinyomják belőle. Így szárazabb, pergősebb töpörtyűt kapunk.

A zsírt sütés közben folyamatosan leszedem egy hőálló edénybe, s amikor már kezd opálosodni, akkor merem a tárolóedényekbe. Azonban nem zárom le őket, csak ha már teljesen megszilárdult a zsír. Ezt siettetni lehet, ha pár órára hűtőszekrénybe rakjuk az edényeket. Ekkor lefedem őket és mehetnek a fagyasztóba.

Vidéken bödönben tárolták régen a zsírt. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2016/12/28/a-falun-sutott-izes-hazi-zsir-es-a-ropogos-teperto-titka/

 

 

További információk

Tömeg 2 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tepertőprés kétkezes” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük