Tippek és praktikák a tároláshoz…

Tippek és praktikák a tároláshoz…

Kedves Olvasóink!

Mint ahogy azt a korábbiakban is tettük, aktuális cikkünkben a termékek tárolásáról illetve tárolhatóbbá tételéről írunk nektek.

Sokak gondja vagy problémája hogy nem megfelelő körülmények között tárolja az érlelni kívánt kolbászt, sonkát , szalámit vagy esetleg bármilyen más füstölt terméket.

ARANYSZABÁLY:

hideg hússal dolgozz, ne meleggel! Azaz a darálást és a töltést is -1 és +2 Celsius fok közötti hússal végezd, valamint tiszta körülményeket teremts magad körül! 

  1. szabály: -sose tárolj romlandó árut magas páratartalmú helyen, azaz gondoskodj róla hogy ne legyen nedves a környezet. Ehhez javallott só vagy homok használata esetleg kombója. Tudni való hogy a só magába szívja a nedvességet és idővel ráérsz cserélni, és közben szárítja a levegőt is. Hogy csináld? Tegyél 10 kg  sót kiterítve egy rozsdamentes fém tálcára, ha nem több mint 50kg áru lóg a  fejed felett. Ha ennél több van, arányosan érdemes növelni a só mennyiségét, ha nedves a levegő
  2. szabály: -betárolás előtt takarítsd ki a helyiséget, és égess el 1 zacskó kénlapot fél maroknyi kénporba fektetve és hagyd 1 napig csukva a helyiséget. Ez miért jó? A gombák nem szeretik a ként , ennek hatására elpusztítod a tenyészeteket
  3. szabály: -szellősíts, járjon a levegő a helyiségben, ne üljön le a levegő, mert az csak telíti a helyiséget páratartalommal, ha tudod akkor kis kereszthuzattal  csodákat teszel, ez elég ha a hosszúkás sufnidban egymással szemben az ajtó alatt van egy szellőző nyílás és a hátoldalon a tetőhöz közel egy másik
  4. szabály: -ne süssön be a nap, sötét helyiséget válassz, mert a fény kedvez a baciknak és gombáknak is, valamint melegíti a termékeket és megfolyhat az íncsiklandozó falat
  5. szabály: legyen hűvös a helyiség, max 15-18 Celsius fok
  6. szabály: -remélem végeztél rágcsálóírtást és nem kell magyaráznom, hogy nem csak megdézsmálják a kajádat,hanem befertőzhetik azt…
  7. szabály: ne legyen összezsúfolva a mennyezet füstölt áruval, legyen hely a termékek között, rakd botra szellősen, a rúdáruk ne legyenek keverve a darabolt vagy egész füstölt pácolt húsokkal
8. szabály: anno nem ismerték a fagyasztót így felesleges ezreket költened annak üzemeltetésére, ha azt akarod ne száradjon tovább a szalámid érdemes ezt a trükköt bevetned:

Füstöléskor vigyázni kell, hogy a vastagkolbász/szalámi fel ne melegedjen, mert könnyen elromolhat! Fontos a megfelelő tárolás: száraz, szellős helyen, magasra akasztjuk, egymástól kellő távolságra. Az igazi szalámi érés közben átfehéredik, azaz szürke vagy fehérpenész keletkezik rajta. Nedves helyen zöld penész mutatkozik. Száraz ruhával vagy puha kefével távolítsuk el.
Étolajos ruhával töröljük át, ha penészedni kezdenek. Ha a vastagkolbász/szalámi teljesen átért, és szeretnénk megóvni a száradástól, a következő trükköt alkalmazzuk: tisztára szitált fahamuhoz 20 súlyszázaléknyi gipszet keverünk. Faláda vagy tégla ágy aljára 1-2 ujjnyi vastagon elterítjük. Erre 1 sor szalámit téve, majd rá ismét 1 ujjnyi hamus gipszet. Ezt soronként ismételjük. A tetején hamus gipsz legyen. A hamu a vastagkolbászt/szalámit szigeteli a levegőtől, megakadályozza a kiszáradást, a romlástól is óvja. Ily módon 8-10 hónapig is eltarthatjuk a vastagkolbászt/szalámit.

További ötletek, gondolatok hamarosan….

Ha tetszett és hasznosnak találtad, kérlek LIKE old oldalunkon is:) ITT

Minden megosztást megköszönünk!

Thumbs_Up

This Post Has 4 Comments

  1. Budai Zsolti

    Tavaly én kipróbáltam amit írtatok, zseniális!! Sokat tanultam és alkalmazni is fogom a jövőben!
    Zsolti

  2. Bebesi Éva

    Próbálta már valaki alkalmazni a gipszes fahamut? Ha igen,bevált neki a módszer?

  3. Kovacs Peter

    Füstölt sonkát szállítottam zacskóban. Kibontáskor penész borította. Többnyire fehér, helyenként enyhe zöldes árnyalattal. Téliszalámi illata volt. Fogyasztható?
    Ha igen, elegendő letörölni, vagy el kell távolítani az érintett területet? Kuka az egész?
    Köszönöm előre a segítséget!

    1. Böllérshop

      Üdv!

      Kedves uram!
      El tudom képzelni amit ír, de bezavar a téliszalámi illat a sonkán…. Mivel nem látjuk és érezzük amit Ön, ezért sem megerősíteni sem cáfolni nem tudjuk egyik állítását se.

Vélemény, hozzászólás?